Projekt Od vidlí po vidličku: Školní jídelna, kde se vaří jako doma? Zábřežská „Boženka“

Školní jídelna Boženy Němcové se zapojila do projektu Od vidlí po vidličku, který si klade za cíl dostat více lokálních potravin do školních jídelen. Proč? Protože místní potraviny jsou kvalitní, dobře chutnají a je zbytečné vozit je do Olomouce nebo Prahy, když u nás jsou doma.

 

To si myslí také ředitelka školní jídelny Petra Macháčková. „Zaujala nás myšlenka podpořit místní dodavatele a vařit pro děti a všechny naše strávníky z kvalitních surovin vypěstovaných v našem regionu a v naší zemi. Věřím tomu, že kvalitu a podporu tohoto projektu ocení rodiče dětí i všichni naši strávníci“, říká o projektu.

O tom, jak dobře se na Božence dobře vaří, se dozvěděli i na základní škole v Jeseníku, kam by chtěla zkušenosti ze Zábřehu přenést správní manažerka ZŠ Jeseník Martina Ambrožová a vedoucí stravovny Gabriela Fojtíková. Všechny tři dámy se proto setkaly koncem listopadu přímo ve školní jídelně v Zábřehu.

Zástupci ZŠ Jeseník byli nadšeni nejen vybavením kuchyně, kde nechybí šokové chlazení, konvektomat, multifunkční pánev nebo myčka černého nádobí. „V Zábřehu mě nejvíc překvapila pohodová atmosféra na pracovišti a výborný školní oběd, který chutnal opravdu jako od maminky“, shrnula své dojmy Martina Ambrožová.

Podle ředitelky jídelny se recept na takovou jídelnu skládá z více ingrediencí.

„Nejdůležitější je pro mě tým zaměstnanců, jejich přístup k práci, ochota učit se moderním trendům a jejich pozitivní energie, která zde vládne. Nejkrásnější odměnou je sdělení, že se do práce těší…  Pak jsou tu suroviny, ze kterých vaříme. Ty odebíráme každý den čerstvé a vyžadujeme prvotřídní kvalitu. Naši snahou je, aby naši strávníci jedli jídlo uvařené z regionálních produktů, podporujeme místní farmáře, chovatele a výrobce. Chceme zvýšit podvědomí o důležitosti původu potravin a modernizaci stravování ve školních jídelnách. Díky tomu, jak jídelna prosperuje, si můžeme dovolit pořízení nejmodernějších technologií, které kvalitu stravy výrazně zlepšují. Těší mě také rostoucí zájem o naši stavu ze strany učitelů i široké veřejnosti“, říká Petra Macháčková a uzavírá svým oblíbeným mottem: „Kde se dobře daří, tam se dobře vaří.“

 

Více o projektu Od vidlí po vidličku najdete zde: facebook.com/odvidlipovidlicku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUÁLNÍ VÝZVY MAS
  Více informací
ÚZEMÍ MAS
Uzemí MAS
  Více informací
RYCHLÝ KONTAKT

Telefon:
+420 583 285 437

E-mail:
kancelar@sumperskyvenkov.cz

  Zobrazit kontakt
KALENDÁŘ
Leden  2023
PoÚtStČtSoNe
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
AKTUÁLNÍ PROJEKTY
Vybavení na kulturní
akce & VPP
  Další projekty